3 razloga zašto Marel Izolovane Vodonepropusne stezaljke smanjuju prelazni električni otpor

Marel (Izolovane Vodonepropusne Stezaljke) se koriste za spajanje u tri osnovna slučaja ostvarenja električnog kontakta :

dva NN SKS-a glavnog voda - tip CDR

jednog NN SKS-a glavnog voda i jednog odcepnog voda namenjenog za objekat - tip CBS

jednog NN SKS-a glavnog voda i jednog odcepnog voda javnog osvetljenja - tip CES

 

Drugim rečima, omogućavaju električnoj struji da protiče kroz električnu mrežu bez prekida. Izolovane Vodonepropusne stezaljke su popularne jer se lako instaliraju, nisu potrebni posebni alati i ne treba skidati izolaciju sa kabla, nakon ugradnje mreža ostaje izolovana i bezbedna od napona dodira. Svako grejanje na električnoj mreži se smatra gubitkom. Najvažnije je omogućiti sigurnu i efikasnu konekciju sa što manje gubitaka. Proticanju električne struje suprotstavlja se prelazni otpor i on električnu energiju pretvara u toplotnu. S' obzirom na veliki broj električnih kontakata veoma je važno da gubici budu što manji.

Geometrija i Dizajn Marel Izolovane vodonepropusne stezaljke

Kako pravimo energetski efikasanu Marel Izolovanu vodonepropusnu stezaljku sa veoma niskim gubicima na mreži?
Dizajn, geometrija i vrsta materijala od kojih su napravljeni kontaktni mostovi su veoma važni jer to je tačka dodira izmedju provodnika i konektora.Vrsta materijala jer od nje zavisi električni otpor samog konektora, ali i potrebna energija da elektroni iz provodnika pređu na kontaktni most, a zatim i da izađu iz njega . Dizajn i geometrija kontaktnih mostova, od njih zavisi dubina prodora u provodnik, takođe imaju veliki uticaj na energiju potrebnu da se elektroni kreću, posebno u delu gde sa provodnika ulaze, a zatim i izlaze iz kontaktnih mostova. 

Dizajn kontaktnih mostova

Dizajn kontaktnih mostova

Dizajn kontaktnih mostova

Dizajn kontaktnih mostova

Geometrija kontaktnih mostova

Geometrija kontaktnih mostova

 

Izolovane Vodenepropusne Marel stezaljke

Veoma je važno da na kontaktnim mestima nema vlage bez obzira koliko je vremena prošlo od ugradnje. Vlaga na kontaktnom mestu dovodi do elektrolitičke korozije ako je reč o spoju bakra ili aluminijuma, ili dovodi do oksidacije aluminijuma ako je reč o spoju dva aluminijumska provodnika. I jedan i drugi hemijski proces u velikoj meri povećavaju prelazni otpor na kontaktnim mestima i dovode do velikog zagrevanja. Marel Izolovane Vodonepropusne stezaljke su tako dizajnirane da zahvaljujući nizu tehničkih detalja ne dozvoljavaju prodor vlage, pored toga, zaštićene su elektrokontaktnom mašću. Uvek naglašavamo da je potrebno nakon ugradnje Marel Izolovanoj Vodonepropusnoj stezaljki postaviti završne kape na krajeve otcepnih provodnika kako vlaga ne bi dospela do kontaktnog mesta ni kroz provodnik.

 

Jednostavna ugradnja

Da bismo imali veliki koeficijent efikasnosti konektora važno je da ugradnja bude jednostavna, bez obzira na uslove koji vladaju pri radu na terenu i radu na visini. Marel Izolovana Vodonepropusna stezaljka ima niz implementiranih tehničkih detalja koji omogućavaju da se lako postavi na provodnike, da se jednostavnim stezanjem dobije dobar električni kontakt i da nakon ugradnje i bez obzira na vremenske uslove ne mora da se doteže, odnosno ne mora da se radi na korekciji spoja. Marel Izolovanu Vodonepropusnu stezaljku je moguće ugraditi na temperaturama od minus 22 do plus 45 stepeni Celzijusa. Testirana je i dozvoljena ugradnja i na minus 50 stepeni Celzijusa iako tada izolacija na samom SKS-u bude i 45% tvrđa.

Jednostavna ugradnja IPC

Jednostavna ugradnja Marel vodonepropusnih stezaljki

Jednostavna ugradnja Marelovih IPC-a

Jednostavna ugradnja vodonepropusnih IPC

 

Fabrička ispitivanja

Važno je stalno proveravati i preispitivati rezultate i onda odličan konektor postaje još bolji. Težimo da električni gubici na našem konektoru budu nula. Marel Izolovana Vodonepropusna stezaljka je izložena mnogobrojim testovim koji proističu iz standarda EN 50483 i NFC 33 020 ali je takođe izložena i mnogim fabričkim testovima koje smo sami razvili. Video u prilogu nam pokazuje prelazni otpor Marel Izolovane stezaljke od 5,4 mikrooma što je jedan od najboljih rezultata u svetskoj konkurenciji. Minimalni prelazni otpor rezultira manjim gubicima na mreži zbog efikasnosti naše Izolovane vodonepropusne stezaljke što je jedan od glavnih ciljeva na kojima aktivno radimo.


 

Jubilej

Kontakt

MAREL D.O.O.
VELIKO GOLOVODE b.b.
37000 KRUŠEVAC, SRBIJA
TEL: +381 (0)37 35-66 262,
(0)37 35-66 266

e-mail:
marel@marel.rs