Marel Stezaljke Klase A


 

 

Redne Strujne Stezaljke klase A

Redne Stezaljke su namenjene za spajanje bakarnih ili alumijumskih provodnika, punog, sektorskog i okruglog preseka od 1,5 mm2 do 240 mm2 i kao takve nalaze primenu u širokom opsegu elektroenergetskih, industrijskih i infrastrukturnih objekata.

 Prednosti Redno Strujnih stezaljki klase A (MSKA) je:

  • Nizak prelazni električni otpor strujne stezaljke (Ω) koji je rezultat odlične elektroprovodljivosti legure aluminijuma (35,5 x 106 S/m ) od koje su izrađeni kontaktni mostovi.
  • Kontaktni mostovi su površinski galvanski kalajisani (Sn) i kao takvi dozvoljavaju spajanje  aluminijumskih i bakarnih provodnika bez razlike I potpuno nezavisno od nivoa vlage u okruženju.
  • Velika dozvoljena sila stezanja (Nm). Sila stezanja se ostvaruje preko imbus vijaka kao najpouzdanijeg rešenja za dobijanje kvalitetnog pritiska na provodnik.

Zašto baš Redne stezaljka klase A ?

Redne stezaljke klase A su testirane I sertifikovane po sledećim standardima: EN 61238-1, SRPS N.F 4 106, SRPS EN 60947-7. Standard EN 61238-1 podrazumeva testiranje na kratak spoj  I ispunjavanjem tehničkih zahteva tog standarda omogućeno je klasiranje MSKA kao stezaljke klase A.

Marel strujne stezaljke klase A su bezbedne, lake za ugradnju i pouzdane strujne stezaljke odnosno strujne kleme, sposobne da dugotrajno rade u složenom okruženju izložene vibracijama, velikom električnom opterećenju, povećanoj vlažnosti vazduha i temeperature.

Spajanje se vrši Imbus vijcima.

Sila pritezanja je deklarisana na svakoj stezaljci.

Strujne stezaljke imaju otvore za obeležavnje.

Na stezaljkma je označena dužina uklanjanja izolacije sa kraja provodnika koji se postavlja u telo stezaljke.

IP stepen zaštite je IP20.

Stezaljke na kontaktnim mestima sadrže elektrokontaktnu mast.

Kućište stezaljke je izrađeno od samogasivog materijala UL 94 V-0.

Unutrašnji žlebovi stezaljke su nazubljeni radi ostvarivanja boljeg kontakta.

Stezaljke se montiraju na DIN 35 šinu

Stezaljke poseduju CE znak

 

Uporedni test:

Sklop je sastavljen od: Cu provodnika 35mm2, redna stezaljka drugog proizvođača, Al provodnik 35mm2, Marel stezaljka klase A, Cu provodnik 50mm2. Električna struja kroz sklop 203A. Sila stezanja 10Nm na obe stezaljke. Temperaturna razlika testiranih stezaljki nakon 120 min i jačine struje od 203A je 17,2oC što znači da se Marel stezaljka klase A za 37% manje greje.

Manje grejanje MSKA stezaljke u radnim uslovima je obezbeđeno kontaktima, koji su izrađeni od alumijumske legure, koja je za oko 30% bolji električni provodnik od legure mesinga i površinskom zaštitom kontakata galvanskim kalajisanjem, s obzirom da kalaj  ima znatno manji prelazni otpor od galvanski nanešenog cinka.

 

 


 

Jubilej

Kontakt

MAREL D.O.O.
VELIKO GOLOVODE b.b.
37000 KRUŠEVAC, SRBIJA
TEL: +381 (0)37 35-66 262,
(0)37 35-66 266

e-mail:
marel@marel.rs