Nedostaci električnih nisko naponskih mreža napravljenih od neizolovanog AlČe užeta

Nedostaci električnih nisko naponskih mreža napravljenih od neizolovanog AlČe užetaElektrična nisko naponska mreža napravljena od neizolovanog AlČe užeta je staro tehničko rešenje za izradu električnih mreža. Veliki nedostatak je mogućnost da rastinje, grane drveća i vegetacija čak i u lepim vremenskim prilikama bez vetra, snega i kiše, dovode do kratkih spojeva i varničenja na takvoj vrsti električne mreže.

Potrošači koji se snabdevaju preko ovakvih vrsta neizolovanih mreža su izloženi opasnosti da imaju električne smetnje na elektronskim uređajima, da imaju nestabilan električni napon a i da dodje do trajnog kvara na pojedinim uređajima. Ove vrste mreža zahtevaju i veliko periodično održavanje baš po pitanju regulisanja visine rastinja i drveća.

Električna nisko naponska mreža napravljena na ovaj način je i veoma povećani bezbednosni rizik za elektro montere koji izvode radove na njoj. Električna nisko naponska mreža napravljena od neizolovanog AlČe užeta je direktno izložena uticaju sredine što dovodi do pojave aluminijum oksida po površini provodnika , prvi znak je promena boje užeta koji iz boje sjajnog aluminijuma pređe u tamno sivu boju.

 

Nedostaci električnih nisko naponskih mrežaAluminijum oksid ima veliku tvrdoću a i stvara veliki prelazni otpor, pa bilo kakvo dodavanje priključaka na stare električne mreže zahteva posebnu obradu , površinsko čišćenje npr čeličnom četkom AlČe užeta, što u mnogome povećava troškove izrade spojeva ali i pravi trajnu pretnju da izveden spoj nema adekvatnu električnu vezu.

U sadašnje vreme kada se velika pažnja obraća na uticaj na životnu sredinu i uopšte na živi svet oko nas , veliki nedostatak neizolovanih električnih mreža je mogućnost da ptice stradaju u slučaju da slete na konzole malog razmaka. Ugradnja dodatnih zaštita za ptice snosni dodatne troškove s jedne strane a sa druge strane se veoma retko primenjuje.

 

Low Voltage Distribution Network Constructed with Aluminiium Conductors Steel Reinforced ACSRAko uzmemo u obzir da su električni nisko naponski neizolovani vodovi izvedeni AlČe užetom lako dostupni u smislu da omogućavaju nesavesnim korisnicima da naprave nelegalne priključke i da veoma lako neovlašteno troše električnu energiju time ugrožavajući i sebe i uopšte električni sistem, onda je očigledno zašto ovakve mreže moraju da postanu prevaziđeno rešenje?

Sve gore navedeno je precizna tehnička instrukcija da su nove savremene u potpunosti izolovane mreže napravljene samonosećim kablovskim snopom SKS budućnost.


 

Jubilej

Kontakt

MAREL D.O.O.
VELIKO GOLOVODE b.b.
37000 KRUŠEVAC, SRBIJA
TEL: +381 (0)37 35-66 262,
(0)37 35-66 266

e-mail:
marel@marel.rs