Važnost ispravne ugradnje – primer iz svakodnevne prakse:

Važna napomena – stezaljka sa plavom moment navrtkom je Marel izolovana vodozaptivna stezaljka tip CES, ostala oprema je nepoznatog porekla. Lokacija – Republika Srbija. Fenomen neispravne ugradnje najčešće potiče iz nedovoljne obučenosti zaposlenih, prevelike samouverenosti stečene na osnovu prakse, koju nije pratilo sticanje novih znanja iz oblasti ugradnje i razvoja savremene opreme. Veoma često praksa koja je primenjivana godinama bila je pogrešna, a samim tim i iskustva stečena na taj način su pogrešna.

Jednostavno, sa napretkom tehnike na polju spajanja, račvanja, nastavljanja vazdušnih izolovanih vodova, pojavila se potreba za novim znanjima i aktivnom razmenom iskustava i saznanja između proizvođača opreme i lica koja se bave obukom zaposlenih na poslovima izgradnje električnih nadzemnih izolovanih mreža. U prilogu imamo Marel izolovanu vodozaptivnu stezaljku tip CES prepoznatljivu po plavoj navrtci sa kidajućom moment glavom, koja za sada radi bez obzira što su prilikom ugradnje napravljene tri velike greške:

    • Prva: odabir stezaljke je pogrešan. Marel IVS stezaljka sa plavom navrtkom je deklarisana kao 16-95/1,5-10mm2 . Glavni vod je u rasponu od 16 do 95mm2 Al ili Cu - provodnik na koji je stezaljka u ovom slučaju ugrađena je 35mm2 i to je ispravno. Priključni vod je u rasponu 1,5 do 10mm2 Al ili Cu - provodnik na koji je stezaljka u ovom slučaju ugrađena je Al 16mm2 i to je pogrešno jer taj provodnik izlazi iz projektovanog opsega. Ova stezaljka je prvenstveno namenjena za priključak javnog osvetljenja, a ne za priključak objekata, što je u ovom slučaju urađeno. Iako je opterećena možda i 60% vise od dozvoljenog, Marel stezaljka i dalje normalno radi i mi smo kao proizvođači iste veoma ponosni na tu činjenicu.
    • Druga: proizvođači su dužni po standardu koji se odnosi na izolovane vodozaptivne stezaljke EN 50483 da ih isporučuju sa navrtkama sa kidajućim moment glavama. Te moment glave su dužne da se otkinu pri postizanju dovoljne sile stezanja. Kao sto se vidi u prilogu, plava glava na Marel stezaljci tipa CES je još uvek kompletna, što znaci da je na njoj i deo koji je trebalo da se otkine pri ugradnji, što dovodi do zaključka da stezaljka u ovom slučaju nije dovoljno stegnuta. Plave glave imaju moment kidanja od 10-11Nm. Znači Marel stezaljka, iako je nedovoljno stegnuta, radi i pri možda 60% većem opterećenju. Kada stezaljke ovog tipa nisu dovoljno stegnute one imaju povećani prelazni otpor, a samim tim i povećano zagrevanje, odnosno povećanje gubitaka na kontaktnom mestu i to transformacijom električne u toplotnu energiju.
    • Treća: U prilogu se vidi da je sa priključnog provodnika skinuta izolacija, što je takođe veoma velika greška kojom je obesmišljen čitav sistem rada vodonepropusnih stezaljki. Skidanjem izolacije zaposleni koji je izvršio ugradnju je dozvolio prodor vlage na kontaktna mesta, kao i prodor vlage u sam provodnik samonosećeg kablovskog snopa. Realan radni vek stezaljki je oko 35 godina i više, ali u trenutku kada je izolacija skinuta omogućeno je da vlaga dođe na kontaktno mesto, što nakon izvesnog vremena, od na primer tri i više godina, dovodi do pojave elektrolitičke korozije između kontakta i provodnika, a samim tim i do velikog povećanja prelaznog otpora, sto može izazvati niz tehničkih problema, kao što su paljenje stezaljke, električni prekid na kontaktnom mestu i sl. Prodor vlage u provodnike SKS-a pravi još jedan tehnički problem, a to je pojava oksidacije aluminijuma unutar provodnika, što dovodi do grejanja provodnika, povećavanja gubitaka, otežava ugradnju novih stezaljki na takav provodnik, jer kontaktna mesta dobijaju vlagu iz unutrašnjosti provodnika.

Interesantan je motiv za uklanjanje izolacije sa provodnika. Osoba koja ugrađuje stezaljku veoma često skida izolaciju jer po sopstvenom uverenju na taj način uspostavlja bolji kontakt. Najčešće je to posledica loše obuke ili negativne poslovne prakse. Ista ta osoba je pre toga u ovom slučaju odabrala pogrešan tip stezaljke i ugradila stezaljku koja treba da napaja električnom energijom svetiljku javnog osvetljenja na mesto sa kojeg se napaja neki objekat. Nakon pogrešnog odabira došlo je i do pogrešne ugradnje, Marel stezaljka je nedovoljno stegnuta, a u nju je postavljen 60% veći provodnik od dozvoljenog. Motiv za uklanjanje izolacije je bio ostvarenje boljeg kontakta, a iz gore navedenog vidimo da je napravljen kontakt koji ima mnogo tehničkih nedostataka.

Veoma često čujemo i da se uklanjanje izolacije na izolovanom samonosećem snopu koristi posebno na nultom provodniku, jer u slučaju da na njemu dođe do prekida na kontaktnom mestu dolazi do velikih kvarova u objektu koji je predmet priključenja. Sem velike važnosti u smislu doborog odabira kvalitetnih, dobro dimenzionisanih stezaljki, veoma je važno i da zaposleni na tim poslovima budu ozbiljni Elektromonteri.

Ponosni smo na Marel stezaljke koje, sem što rade na temperaturama od -40 stepeni C do +80 stepeni C, koliko u letnjem periodu na suncu znaju da se zagreju crne površine, trpe i ispravljaju veoma velike greške pri ugradnji. Veoma važno je da stezaljke ugrađuju obučeni Elektromonteri, koji prate uputstva za ugradnju i preporuke proizvođača.


 

Jubilej

Kontakt

MAREL D.O.O.
VELIKO GOLOVODE b.b.
37000 KRUŠEVAC, SRBIJA
TEL: +381 (0)37 35-66 262,
(0)37 35-66 266

e-mail:
marel@marel.rs