ADSS Fiber Optičke Mreže i Kablovi / Brz Internet

Brzi internet je postao jedan od osnovnih zahteva čoveka u razvijenom svetu. Brze i stabilne veze su osnov za pristup medijskom i digitalnom prostoru i one mogu biti:

  • izrađene na bazi repetitora u smislu wi fi bežičnih signala;
  • izrađene kao stabilne nadzemne kablovske Adss fiber optičke mreže;

Adss fiber optički kablovi su u ovom trenutku najsavremeniji , što može da znači i ekonomski najprihvatljiviji po pitanju brzine protoka i stabilnosti veze, način za distribuciju telekomunikacionih signala kroz stabilne nadzemne mreže do krajnjih korisnika.
Pojavom i masovnim razvojem meža ovog tipa pojavila se i potreba za razvojem Adss opreme za postavljanje nadzemnih mreže. Adds mreže se najčećše postavljaju na već postojece stubove nadzemnih električnih mreža koji mogu biti drveni, metalni i betonski. Adss oprema nije strogo standardizovana i to dovodi do pojave razlicitih tehnickih rešenja za postavljanje nadzemnih Adss mreža. Proizvođači Adss opreme prate tehničke zahteve proizvođača Adss kablova , zatim prate tehničke zahteve vlasnika mreža u zavisnosti od tehničkih detalja koji se u najkraćem odnose na vrstu stubova na koje se mreža postavlja, topografiju terena, klimatske uslove u kojima mreža radi, kao i što veću univerzalnost Adss opreme jer će to znatno olakšati pravilnu ugradnju.
Pravilno projektovanje je od izuzetne važnosti za dobru Adss nadzemnu mrežu. Veliki rasponi, jaki vetrovi , preterano velike ili preterano niske temperature u dužem vremenskom periodu u toku godine , fenomen obleda Adss kablova ( lepljenje leda za plast kabla i povećanje njegove mase u geografskim područjima gde su jaki vetrovi stvara poseban izazov za Adss opremu ) su izazovi koje projektanti mogu lako da reše pravilnim odabirom Adss opreme.
Pravilna ugradnja je osnov za dobro funkcionisanje Adss nadzemnih mreža. Sem projektanata i ljudi koji rade na izgradnji mreže su veoma važni za njeno pravilno funkcionisanje.

Oprema za Adss mreže se deli na sledeće grupe:

  • Zatezne stezaljke
  • Noseće stezaljke
  • Obujmice i konzole
  • Oprema za nastavljanje i grananje

Zatezne Adss stezaljke imaju funkciju da zatežu Adss kablove. Generalno se razlikuju po:

  • spoljnom dijametru provodnika kojeg treba da zatežu. Poželjno je da imaju što veći raspon od minimalnog do maksimalnog provodnika kojeg mogu u sebe da prime i da ga pouzadno drže pri funkciji zatezanja nadzemne mreže.
  • rasponu odnosno rastojanju između dva stuba. Rasponi mogu da budu i preko 100m ali mogu i da budu jako kratki , npr rasponi kod kućnih priključaka.

Projektanti ili monteri koji rade na mreži vrše odabir zateznih Adss stezaljki u zavisnosti od gore navedenih parametara. U suštini zatezne Adss stezaljke se dele na velike poput Marel Adss zatezne stezaljke PA 1500i koje su predviđene za velke raspone ( do 120m) , prelaze važnih puteva , na mestima gde visina trase naglo gubi ili povećava svoju nadmorsku visinu a gde je mreža izvedena sa Adss kablovima većeg dijametra npr od 12 do 16 i više mm. Zatim na srednje zatezne Adss stezaljke poput tipa Marel zatezne stezaljke DN 525 ili zatezne Marel Adss stezaljke PA Adss koje su predviđene za raspone do 80 m za mreže koje su izvedene Adss nadzemnim kablovima od 8 do 14 mm spoljnog dijametra. I na kraju na male Zatezne stezaljke poput tip Marel zatezne stezaljke DN 318 i DN 118 koje su predvidjene za manje raspone ( do npr 60m) i provodnike od 1 do 8 mm. Zatezne stezaljke mogu da povećavaju dijametar provodnika kog primaju u sebe sa sa smanjenjem dužine raspona u kome su postavljene da vrše funkciju zatezanja. Pri postavljanju i izgradnji mreže treba voditi računa da svako 4 ili 5 polje na ravnim konfiguracijama terena treba da bude zatezno. Zatezno polje sadrži 4kom Adss zateznih stezaljki. Kod primene zateznih Adss stezaljki sila koju trpe same stezaljke se ne izražava jer ona zavisi od prekidne sile samih provodnika

 

Noseće Adss stezaljke imaju funkciju da nose Adss kablove. Postoje generalno tri vrste nosećih Adss stezaljki. Možemo da ih definisemo kao veće i manje i treća vrsta bi bila definisana kao noseća Adss stezaljka sa ograničivačem vertikalne sile.

Veće prihvataju Adss kablove i do 20mm , manje prihvataju Adss kablove do 12mm. Manje noseće Adss stezaljke mogu da prihvate i veće dijametre kablova ali se zbog vertikalnih sila koje trpe to izbegava - npr to je Marel stezaljka ps 300.
Veće Noseće Adss stezaljke koje mogu da prihvate i kablove do 20mm a imaju i tehnicku karakteristiku da mogu da trpe velike sile ( preko 1000daN) su Marel noseće stezaljke tipa PS i PS1500.

Interesantana je Noseća Adss stezaljka sa ograničivačem sile. Njena funkcija je da štiti mrežu od iznenadnih mehaničkih udara. Na koji način funkcioniše - sama noseća Adss stezaljka ima ugrađen osigurač koji može da pukne npr na 300daN i time dolazi do padanja dela mreže bez oštećenja ( kidanja odnosno prekida Adss kabla ali i bez njegovog deformisanja u vidu gubitka spoljnog i unutrašnjeg dijametra ).

Njihova zamena je veoma jeftina , jer se menja samo osigurac NosećeAdss stezaljke a daje pouzdanu zaštitu Adss nadzemnih mreži. U suštini se na mrežu postavljaju na dva tri noseća polja nakon jednog zateznog Adss polja.

 

Konzole , obujmice , prohrom trake , perforirane trake, to je oprema koja sem zateznih i nosećih Adss stezaljki služi za izgradnju Adss nadzemne mreže. Imaju funkciju da ostvare vezu izmedju samog stuba koji može biti metalni , betonski ili drveni , i nosećih i zateznih Adss stezaljki. Takđe se upotrebljavaju i na fasadama objekata. Izrađuju se u više varijanti i uglavnom zavise od afiniteta i izbora vlasnika mreža ili vlasnika stubova.

U iščekivanju standardizacije gore navedene oblasti , proizvođači nude svoja tehnička rešenja. Marel nudi kompletna tehnička rešenja za izradnju nadzemnih Adss mreža u svim krajevima sveta. Uz to nudi i precizna uputstva za upotrebu Marel proizvoda ali i predloge i instrukcije za pravilnu izgradnju mreže.


 

Jubilej

Kontakt

MAREL D.O.O.
VELIKO GOLOVODE b.b.
37000 KRUŠEVAC, SRBIJA
TEL: +381 (0)37 35-66 262,
(0)37 35-66 266

e-mail:
marel@marel.rs